Theo Pensaert (1958)
Mail voor nadere informatie
Landschap en verlaten gebouwen

Momenteel schilder ik “het landschap”. Het is een onderwerp dat zich leent om samen te gaan met de talrijke en complexe gemoedstemmingen van de mens.
Vooral “onze” lage landen, met lage horizont en wisselend spel van wolken licht en kleur, zijn gewoonweg eeuwig boeiend…ze zijn tijdloos.
Het is fascinerend om vast te stellen hoe krachtig de stilte kan zijn die men in een landschap terugvind. Vooral als men deze plaatst tegenover onze hectische maatschappij waarin we leven. Stormluchten met kolkende wolkenmassa’s regengordijnen en windvlagen, zijn dan weer  boeiende fenomenen, heel anders dan de stilte, maar nooit mentaal belastend.
De natuur is een wonder.
Maar om het te beseffen heb ik het schilderij nodig.

 
Iedere “Tijd” roept zijn eigen beelden op

Daarom vind ik het landschap heden ten dage zo relevant geworden..
Het kan datgene geven waar we allen behoefte aan hebben.
Ik leef me er al schilderend volledig in uit.
Vanuit mijn ateliervenster zie ik de hele dag door de wolken in een weids landschap voorbijdrijven, wat een schouwspel. Dan leg ik in olieverf vast wat ik zie en voel, het ene wat afzwakkend om het andere te versterken, maar…nooit ver weg van de realiteit.
De schilder ontleedt, vormt.. Kleurvlakken, werveling van lijn, penseelstreken.
De natuur leert  door haar tijd,  en het haast niet bewegen. Iets daarvan vangt de schilder op. Bescheidenheid. Maar ook: kracht.
Op het doek wordt het landschap herbeleeft.

Net als in vroeger werk, verlaten gebouwen en – of industriële sites, is in mijn landschappen de mens zelden aanwezig. Hooguit een enkele keer, als figurant, om door zijn nietigheid ,de grootsheid en kracht van de natuur te benadrukken.


 
CV
Ik groeide op in een middenstandsgezin met twee kinderen. “De zelfstandiger” mentaliteit heb ik van thuis uit meegekregen. Deze zogenaamde “zelfstandigheid” kreeg echter, op 17 jarige leeftijd, een flinke deuk door een duikongeval, met ernstige fysieke beperkingen tot gevolg.
 
Deze tragische gebeurtenis (waarvan ik zal nalaten de narigheden te vertellen) hebben mij op bijzondere wijze (en mettertijd) vele, voorheen voor mij ongekende aspecten van het leven geopenbaard. Van een actieve rol in de samenleving diende overgeschakeld te worden naar een eerder mentaal - actieve houding. Ik kwam echter voor verrassingen te staan. Vele dingen die vroeger belangrijk voor me waren kwamen op een tweede “plan” te staan. Andere zaken waar ik voorheen nauwelijks aandacht voor had, werden plots belangrijk. Ik keek op totaal nieuwe wijze naar “de dingen des levens”, met vooral aandacht voor de kleine, zich in mijn onmiddellijke omgeving bestaande zaken. Het grote maatschappelijke gebeuren bekeek ik in het perspectief van een in “orbit” zijnde satelliet, van op een afstand maar aandachtig.
  
Groot was mijn verassing toen ik, voor een periode van 3 jaar, in Nederandse Limburg verbleef en daar in aanraking kwam met tekenen en schilderen, en nog wel onder leiding van de academie van Maastricht. Aanvankelijk heb ik zeer expressief – fauvistisch werk gemaakt, waarin ik het trauma van mijn ongeluk heb weggeborsteld - getekend.
Toen ik terug thuis kwam in Zele kreeg ik de mogelijkheid om een klein atelier in te richten om het schilderen verder te zetten. Gelijktijdig volgde ik voor een periode van 3 jaar privé les waar ik veel technieken heb geleerd, toegang had tot een ruime kunstbibliotheek, en in aanraking kwam met hedendaagse kunst en kunstenaars. Om hun werk en de kunst in het algemeen op een degelijke wijze te doorgronden volgde ik een 2jaar durende cursus kunstgeschiedenis aan de academie van Hamme, gegeven door Dr. Jean - Pierre De Bruyn. Aan de academie van Sint – Niklaas kon ik werken naar levend model.
Tot dan had ik steeds gebaande paden gevolgd en heb daar de tijd voor genomen (vele jaren).
Stilaan kwam de tijd en de behoefte aan om een eigen weg te zoeken, en ik ben daarbij teruggekeerd naar het kleine uit mijn onmiddellijke omgeving.
 
   
Theo Pensaert

 


De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Theo Penseart

Theo Pensaert
Olie op doekDe Beeldenstorm galerie beeldentuin - Theo Penseart

Theo Pensaert
Olie op doek


De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Theo Penseart

Theo Pensaert
Olie op doek


De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Theo Penseart

Theo Pensaert
Olie op doek


De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Theo Penseart

Theo Penseart
Olie op doekDe Beeldenstorm galerie beeldentuin - Theo Penseart

Theo Penseart
Olie op doek

Landgoed Maple Farm
De Beeldenstorm - Roosendaalsebaan 4
4744 SM Bosschenhoofd (Roosendaal) - Provincie Noordbrabant
Tel nr 0031 (0)165-340333 - email adres NVDBS@freeler.nl