Renso Tamse
Mail voor nadere informatie
Renso Tamse 10 jaar schilder

Een van Nederlands bekendste wildlife kunstenaars, Renso Tamse, viert dit jaar zijn tien jarig jubileum. Van jongs af aan is Renso bezig met het schilderen van de natuur om zich heen. Vanaf zijn 23e besloot hij het professioneel aan te pakken en met succes.
Er staan veel exposities op zijn naam. Kleinschalige,bij instellingen werden al gauw ingeruild voor diverse galeries en zelfs musea. Bijvoorbeeld bij 't Kunsthuis van het Oosten te Enschede die jaarlijks europees grootste wildlife kunst expositie organiseert onder de naam 'Wild in de Natuur'. En zijn er giclées en kaarten verschenen van zijn werk.
In 2005 is het boek 'Wild van Europa' uitgegeven, waarin Renso laat zien waar zijn inspiratie vandaan kwam tijdens zijn reizen door Europa  en vertelt hij over zijn manier van werken. Op dit moment is hij bezig met een opvolger van dit boek genaamd 'Wild van Noord Amerika'.

Dit alles is reden voor een lustrum expositie die gehouden wordt bij galerie NV de Beeldenstorm te Roosendaal. Hier zal in een overzichtexpositie een groot aantal werken van de laatste jaren te bezichtigen zijn.


“Het ongrijpbare te pakken in kleur, compositie en subtiliteit, dat is waar het mij om gaat.
Eigenlijk wil ik niet alleen de illusie van beweging weer geven, maar ik wil de onderwerpen in schilderijen laten bewegen, laten leven. Door in mijn doelstelling de lat steeds hoger te leggen, als ik daarbij in de buurt dreig te komen, ontwikkel ik mezelf meer en meer''.

“Ik heb een idee en zoek daar materiaal bij, takken, stenen, dieren, eigenlijk alles wat nodig is om  mijn idee te verwezelijken. Geen foto's naschilderen, maar wel gebruiken ter referentie.
Schilderijen zijn net als foto's tweedimensionaal. Alleen werken vanaf foto's zou ik een verarming vinden. Dus vind ik het nodig om dingen te ervaren en met eigen ogen te zien. Aanraking, er omheen lopen, ruiken en beleven is voor mij essentieel om tot iets goeds te komen''.
Uitdaging
Renso Tamse, geboren en getogen in Rotterdam, was al op vroege leeftijd aan het tekenen en schilderen. Vanaf hij zich kan heugen wilde hij “tekenaar” worden. Zijn interesse ging vooral uit naar de natuur. Aan een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten heeft hij niet echt veel gehad. De aandacht van docenten was vooral gericht op abstractie en moderne kunst. Zijn voorkeur ging echter uit naar het realistische schilderkunst, dus paste het gewoon niet zo. De stadse kunstenaar wil niets liever dan wilde geheimzinnige natuurlandschappen en de dieren die daar in thuishoren, schilderen. Om de wildgebieden beter te kunnen begrijpen, reist hij regelmatig naar Noord-Amerika, Zwitserland, de Pyreneeen, Duitsland en Scandinavie. De sprookjesachtige wouden van Tsjechi zijn eveneens een favoriete bestemming waar hij ter plekke ervaart hoe de flora en fauna een onuitputtelijke inspiratiebron zijn. Renso Tamse kan geraakt worden door een plukje mos, een stukje schors, een grillige boom enzo meer. “In het ogenschijlijk gewone schuilt vaak een ongekende en fascinerende schoonheid.“ Hij beschouwt het een uitdaging om “van iets dat op het eerste gezicht oninteressant lijkt iets boeiends te maken.” Bij de compositie van zijn schilderijen schenkt de “wildlife artist” veel aandacht aan de juiste weergave van dieren, “de anatomie moet gewoon kloppen. Daarna vind ik het minstens zo belangrijk dat een schilderij leeft. Ik probeer in mijn werk een ziel te leggen.” Om die reden begint Renso na een compositieschets met de kop van een dier. “In de ogen schuilt het leven!”

Passie verwoordt in aquarel op board
Op zoek naar inspiratie en balans in de natuur, zijn verstilling, beweging en spanning. Slechts een paar van de woorden die bij je opkomen als je naar dit werk kijkt. De verfijning en subtiliteit vallen erg op. Als eerste gaat er met een spons water of een lichtgekleurde laag op als ondergrond. Waarna het na droging beter te bewerken is. Zowel het resultaat als de techniek zijn verbluffend. Kenners herkennen er direct de hand van hem in. Tamse's schilderijen bieden toeschouwers een belevenis, vaak pas bij een tweede of derde aanblik, want de kunstenaar verklapt niet direct alle geheimen. Wie de scènes goed bekijkt, ontdekt soms verrassende dingen. Door zijn artistieke bezigheid wil hij bereiken dat mensen aan het denken worden gezet en gaan begrijpen dat de natuur beschermd moet worden.

“Ik hoop op het moment dat mensen werk van mij zien, bij hen automatisch de interesse gewekt wordt voor de natuur, in welke vorm dan ook.
Zodra er meer interesse voor de natuur is, zullen mensen meer bewust worden om haar te behouden''.Expositie
23 februari tot 16 maart
Opening 1 maart 2008

Locatie: Galerie - Beeldentuin De Beeldenstorm
Landgoed Maple Farm
Roosendaalsebaan 4
4744 SM Bosschenhoofd
 T 0031 (0)165 340 333

10-jarig jubileum expositie:
Een overzicht en solo-tentoonstelling over het werk van Renso Tamse.

Er zijn op de galerie boeken verkrijgbaar en kunnen op de opening gesigneerd worden.

Ouder en nieuw werk, waaronder; giclée's, schetsen, tekeningen en schilderijen, zijn hier naast elkaar te bewonderen.

Voor meer info zie:
www.rensotamse.com
www.nvdbs.nlDe Beeldenstorm galerie beeldentuin - Renso Tamse

American UHU
Schilderij


De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Renso Tamse

Artic Wulf
Schilderij


De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Renso Tamse

Bewatched puma
Schilderij


De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Renso Tamse

Serval
Schilderij


De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Renso Tamse

Shadow wolf
Schilderij


De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Renso Tamse

Three kings
Schilderij
Landgoed Maple Farm
De Beeldenstorm - Roosendaalsebaan 4
4744 SM Bosschenhoofd (Roosendaal) - Provincie Noordbrabant
Tel nr 0031 (0)165-340333 - email adres NVDBS@freeler.nl