Lieve Dejonghe
Voorstelling van haar werk:

Schildert sinds 1996 warme, fijne, realistische stillevens, op een intiem formaat.
Sommige van haar recente werken zijn groter en eerder magisch realistisch.
Werkte vroeger abstract: grote , kleurrijke en emotionele schilderijen.
Beroepshalve, als lerares plastische opvoeding en als free-lance illustrator en

reisverslagschrijfster , behield ze steeds een band met het realisme. Auteur van "Kanttekeningen uit China", reisdagboek verlucht met tekeningen, uitgegeven door de Vereniging Belgie-China, 1987.

In 1995 leerde ze het werk van de hedendaagse fijnschilder, Helmantel, kennen en de liefde voor het realistische weergeven der dingen werd compleet. Ze vervolmaakte zich bij realistische schilders waaronder Le Mair, Diels, Boffé en Herdin. Het fijnschilderen werd haar voltijdse passie en job; waarbij Lieve werkt met een eigen beeld- en vormtaal.

Het werd ook een beetje een afrekening met haar opvoeding en opleiding van de jaren '80
waarin realisme "niet kon" en afgedaan werd als "maar een techniekje". Ook voor haar moest kunst toen origineel, vernieuwend en shockerend zijn, "geschilderd vanuit de buik" zoals dat toen heette. Terwijl zij vroeger in de musea de zalen van de oude meesters vermeed, hangt ze nu met haar neus bovenop Vermeer, Rembrandt, Alma Tadema, Dou,.. genietend en studerend met buik én hoofd. Wat niet betekent dat de affectie met abstracte of conceptuele kunst er niet meer is.

Wat ooit zogenaamd puur techniek was werd een uitdaging. Voor haar gaat het trouwens over zoveel meer: het gaat over techniek, én compositie,én kleur, én sfeer, én emotie, en ook om de subtiele mogelijkheden om met symboliek en mystiek te werken. Elk voorwerp, elk materiaal op zich houdt een enorme uitdaging in. En al zijn de werken zeer realistisch toch is het Lieve niet om de fotografische weergave der dingen te doen maar om sfeer, expressie en rust.

Soms gaan de schilderijen puur over schoonheid zoals "Zwanger van nostalgie", een stil schilderij met tijdloze pruimen in kom met een levensverhaal. Soms zijn het uitingen van frustraties zoals "het scenario was al uitgeschreven", geschilderd na 11 september: een sober schilderij met een schaal met een oude stamper erin, ervoor liggen de jonge aardappeltjes klaar, op de achtergrond viel een kalenderblaadje met een passend gedicht erop van de muur... Of het schilderij met opengegebarsten, frisgroene bolsters tegenover een oneindig diepe ebbenhoutkleurige achtergrond: "Afrika was zo bruisend, zo charmant , zo erotisch", geschilderd in herinnering aan de genocide in Rwanda.

Voor de reeksen 'Een Uniek Gesprek' en 'Verborgen Parels' die tot stand kwam tussen 2004 en 2006 gebruikt Lieve Dejonghe iets grotere formaten. Naast kleur en textuur is ze een meester geworden in het lichtspel : het geeft haar schilderijen iets magisch realistisch. Maar toch is het geen werk dat oude meesters imiteert; integendeel: het is realistich werk voor de moderne, hedendaagse mens maar wel met de technische kennis en de vaardigheden van de oude meesters. "Een Uniek Gesprek". vertelt via "figuren" (mensen? poppen? marionetten?) over zeer universele gevoelens: de eenzaamheid, de oorlog, het leven en sterven, de liefde, de man-vrouw relaties... waarbij het relativeren van die gevoelens en conflicten zeer prominent aanwezig is. "Verborgen Parels" zijn dan weer speelse, vrolijke maar toch ietwat mysterieuze beelden van "parels" die zich verbergen in de natuur.

Haar werk is een dialoog tussen passie en veel studie en dagelijks schilderen. Het huidige werk is een apotheose van alles wat vooraf gegaan is zowel op vlak van de puur esthetische emotie, als het inhoudelijke , zowel op vlak van de aangewende technieken als op dat van het kleurgebruik. Een evolutie van realisme naar abstractie om terug bij het realisme terecht te komen.


Lieve Dejonghe 1961

Opleiding:

Kunsthumaniora: Heilige Familie, Brugge
Regentaat Plastische Opvoeding: Heilige Familie, Brugge
Abstract schilderen: academie, Brugge
Werken naar model: academie, Brugge en Gent
Vervolmaking realistisch schilderen: Herdin, FR; Diels en Boffé, BE; le Mair, NL


Exposities:
 
2002
Gemeentemuseum, Temse B
ING, Hulst NL

2003
galerie Van Veen-Vendelbosch, Dordrecht NL
galerie Lieve Dejonghe (doorlopend), Tielrode

2004
galerie Van Veen-Vendelbosch, Dordrecht NL
18ième Salon Renaissance , Versailles FR
Libr' Art (Libramont)
gemeentemuseum, Temse B

2005
galerie Lieve Dejonghe (doorlopend), Tielrode
Kasteel Blauwendael, Waasmunster B

2006
Hof De Bist, Ekeren B
Holland Art Fair, Den Haag
AAF, Antwerpen
Kunst op de Brink, Laren
De Beeldenstorm, Bosschenhoofd
Provinciaal Hof, Brugge B


Opgenomen in:

"Kunstenaars & Galerijen" 5e uitgave
Piron deel IIIDe Beeldenstorm galerie beeldentuin - Lieve Dejonghe
De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Lieve Dejonghe
De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Lieve Dejonghe

De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Lieve Dejonghe

De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Lieve DejongheDe Beeldenstorm galerie beeldentuin - Lieve Dejonghe

Landgoed Maple Farm
De Beeldenstorm - Roosendaalsebaan 4
4744 SM Bosschenhoofd (Roosendaal) - Provincie Noordbrabant
Tel nr 0031 (0)165-340333 - email adres NVDBS@freeler.nl