Jos Dirix
Mail voor nadere informatie
Beelden met de natuur bij de hand

De beeldhouwer Jos Dirix woont en werkt aan de rand van het dorp Neer in de buurt van Roermond. Achter de facade van zijn langgevelboerderij ligt het domein dat doortrokken is van zijn kunstenaarschap. De beelden die daar aan hun openbare leven beginnen, gaan over de thema's: mens en dier. Over de natuur dus, of noem het schepping De sfeer in huis, atelier en met bomen omzoomde tuin staat in het teken van plastische kunsten. Tastbaar gemaakt in bronzen beelden, torso's, dieren, stieren, vogels en vooral paarden. Vogels strijken in de seizoenen volop neer in de grote tuin, andere dieren ontmoet hij in de nog landelijke omgeving. En paarden heeft hij binnen oog- en handbereik, in het bezit als de familie is van acht vurige IJslanders. Die worden door hemzelf, zijn vrouw,  de schilder/keramiste Wilma van Duuren en hun twee dochters prachtig verzorgd. Op gezette tijden rijden zij uit door veld en bos, een inspirerende gang van zaken. Al deze bijzondere facetten van leven met de natuur bij de hand, voeden de beeldhouwer Jos Dirix. Hier liggen de  verbindingen tussen waarneming en verbeelden; in zijn atelier leiden deze in een wordingsproces naar zijn krachtige bronzen.
Zowel in zijn dieren als in de torso's benadrukt Jos Dirix facetten en kenmerken die de plastische expressiviteit van de beelden krachtig ondersteunen. Hij speelt als het ware met essentiële volumes die het begrip paard, dier, mens bepalen. Zijn beelden zijn altijd naar aanleiding van een thema, nooit om de uitbeelding ontstaan. Vormen dus van een nieuwe verbeelding. Vooral het paard staat als een metafoor voor kracht en schoonheid, maar ook voor ingehouden woede soms en zeker voor levensdrift.

Kenmerkend is zijn gevoel voor een bijzonder evenwicht, met als gevolg dat er bronzen ontstaan die lijken te spelen met de zwaartekracht. Dat balanceren en de ruimt kan een tegenspel worden genoemd omdat de beeldhouwer hier op zoek is naar beelden die ontsnappen aan de traditie van de klassieken. En er toch weer familie van zijn.
Uit de gehele oeuvre van Jos Dirix komt een bevrijdende eigenzinnigheid te voorschijn en een manier van verbeelden die wars is van modieus gedoe en die het geloof in een aansprekende beeldhouwkunst niet verloren heeft.

Over Jos Dirix
Geboren in Beek bij Maastricht in 1958, studeerde aan de  Academie Artibus in Utrecht en deed ruime praktijkervaring op bij een gerenommeerde bronsgieterij voor beeldende kunsten.

In het recente boek; 'Het Domein van Jos Dirix beeldhouwer' wordt het verhaal van deze kunstenaar op een heldere manier verteld. Deze uitgave is voorzien van een keur aan full color opnames over werkproces en resultaten. Opgetekend door de kunstcriticus Frans Duister, hoofdredacteur van het vroegere Kunstbeeld.

Uitgave: Van Spijk Art Projects, Venlo (ISBN 9062166296)De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Jo

De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Jo

Landgoed Maple Farm
De Beeldenstorm - Roosendaalsebaan 4
4744 SM Bosschenhoofd (Roosendaal) - Provincie Noordbrabant
Tel nr 0031 (0)165-340333 - email adres NVDBS@freeler.nl