Ada Stel
keramiek en brons

In de wereld van keramiek en brons heeft Ada Stel niet alleen zich een plaats veroverd, ook weet zij die keer op keer te bevestigen met haar materiaal, haar techniek, haar vormgeving, oppervlak­te bewerking en haar vakbekwaamheid.
 
De vakbekwaamheid
Ada heeft in Groningen haar opleiding gehad. In 1979 vestigt zij zich als zelfstandig kunstenares.Haar werkzaamheid als zelfstandig kunstenares maakte haar meer en meer autodidact, kunst als  permanent leerproces.

Van grote invloed op haar werk zijn de studiereizen naar Nieuw Zeeland (1993), Zuid Afrika / Zimbabwe (1997) Japan (2000) en China (2002) boden de uitdaging om de ontwik­keling als kunstenaar verder door te trekken.  
 
De techniek
Ada werkt met klei, die zij zelf samenstelt. Hierdoor kan zij in een vroeg stadium al die eisen aan het materiaal stellen, die een bewerking zoals haar voor ogen staat mogelijk maakt. Voor het decoreren maakt zij onder meer gebruik van engobes, oxyden, terra-sigillata’s en diverse glazuren. Ada maakt handgevormde keramiek. Haar werkstukken worden met de hand opgebouwd, waarbij het formaat mede de technische moeilijkheidsgraad bepaalt. Nadat de werkstukken in een gasoven biscuit gestookt zijn ondergaan zij, soms meerdere malen, een glazuurbrand. 

De vormgeving
In haar vormgeving streeft Ada naar schoonheid. Dit betekent het voortdurend zoeken naar die vorm, die volmaakt in evenwicht is. Bolling, volume, hoogte, wanddikte, lijnenspel, ge­bruik van kleur en kleurstoffen, het aanbrengen en weglaten van accenten, zijn enkele spelers in dit zoeken. Voor ruimtelijke objecten stelt zij zichzelf de eis, dat een werkstuk rondom visueel aantrekkelijk moet zijn.

De geabstraheerde vormgegeven beelden, stralen een serene rust uit. Houding, de stand van het hoofd, de haardracht werken suggestief in haar beelden. Enerzijds kan uitdrukking worden gegeven aan een onderdanige, dienstbare positie, anderzijds kan een beeld zelfrespect en gevoel voor eigenwaarde uitstralen. Details worden in haar werk bewust weggelaten of teruggebracht tot een enkel kenmerk.

De inspiratie
In het huidige werk speelt de figuratieve richting een doorslaggevende rol, waarbij een keus wordt gemaakt voor geabstraheerde beelden van vrouwen. De inspiratie hiertoe werd in eerste aanzet ontleend aan een studiereis naar Zuid Afrika / Zimbabwe. Ada haar werk is een eerbetoon aan vrouwen, die vaak een onder- belichte rol spelen in de geschiedenis van alle dag.

Een typering van haar werk
De beelden van Ada vragen dikwijls een ruimte waar zij tot hun kunstzinnig recht komen. De hoge eisen, die zij zelf aan haar werk stelt dragen er toe bij, dat mensen langdurig van haar keramiek en brons weten te genieten.


Exposities:

2006 
Beeldentuin Galerie de Beeldenstorm - Landgoed Maple Farm - Bosschenhoofd

2005
Galerie en Beeldentuin De Elborgh - Elburg
Beeldentuin Galerie de Beeldenstorm - Landgoed Maple Farm - Bosschenhoofd
Galerie en Beeldentuin De Elborgh - Elburg
Expoline, galerie en kunstuitleen - Scherpenzeel
Galerie Sous Terre en Beeldentuin - Lithoijen
Galerie Honingen - Gouda
Galerie 't Weefhuis - Nuenen
Kunstcentrum Zaanstad - Zaandam
Smelik & Stokking Galleries (Amsterdam) - Amsterdam

2004
Smelik & Stokking Galleries - Rotterdam
Smelik & Stokking Galleries - Den Haag
Galerie Sous Terre en Beeldentuin - Lithoijen
Smelik & Stokking Galleries - Rotterdam
De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Ada Stel


Landgoed Maple Farm
De Beeldenstorm - Roosendaalsebaan 4
4744 SM Bosschenhoofd (Roosendaal) - Provincie Noordbrabant
Tel nr 0031 (0)165-340333 - email adres NVDBS@freeler.nl