Patick Villas - beeldhouwer - beelden in brons - galerie Beeldenstorm


Patrick Villas - 1961
Mail voor nadere informatie
Patrick Villas is een Belgische kunstenaar-designer-
componist, met talrijke internationale tentoonstellingen, openbare opdrachten en opnames in gerenommeerde collecties.

In 1991 richtte hij de vzw Art-Prom op die culturele manifestaties organiseerde zoals 'Open Atelier' op Antwerpen Zuid, in 1993, 1994 en 1995, ism Jan van Broeckhoven, voorzitter van de culturele raad stad Antwerpen; dit initiatief werd geofficialiseerd door burgemeester Leona Detiège in 1995.

Vanuit het 'Open Atelier'-principe ontwikkelde zich het kunstevenement 'Salon d'Artistes' 1994-1995, elk salon met meer dan 20.000 bezoekers en 200 kunstenaars. Aan het salon van 1994 was een colloquium verbonden met als thema “Marginaliteit en integratie in de hedendaagse kunst” en met als sprekers als Hans Ulrich Obrist en Helen Reynolds. In 1995 werd ook het ‘Digital @rt Labyrinth’ georganiseerd waar de bezoeker kennis kon maken met die toen nog veelal onbekende multimedia-mogelijkheden (ism Dr. Hugo Heyrman en Silicon Graphics).

Als designer ontwierp Villas oa. de bollart® - het design trouvé van de Antwerpse meerpaal, alsook verschillende lamp-elementen en andere meubelen. De bollart werd geselecteerd voor de wereldtentoonstelling in Shanghai en omvat o.m. een Special Edition met bekende Belgische ontwerpers en kunstenaars zoals Christine Conix, Nedda en Piet Stockmans.
De Antwerpse Bollart® - editie Patrick Villas
In heel wat Antwerpse bolders werden door de eeuwen heen diverse boodschappen van bewoners en bezoekers gekerfd, de graffiti van genoegens en ergernissen. De Antwerpse Bollart is inderdaad, naast al zijn andere facetten die kenmerkend zijn voor een stedelijke samenleving, een uitlaat voor ontboezemingen. Met zijn versie van de Bollart nodigt Patrick de toeschouwer categoriek uit eveneens zijn boodschap toe te voegen en plaatst zelf de eerste naamtekening en afbeelding. De Antwerpse Bollart staat immers niet voor bekrompenheid, maar voor vooruitgang, wars van taboes: het onderlinge respect, de vrijheid van meningsuiting, het kleurrijke van het multiculturele.Schrijver en dichter Marc Pairon schrijft over Villas:


"Patrick Villas (°1961) is inmiddels de meest toonaangevende Belgische dierenbeeldhouwer van zijn generatie. Zijn oeuvre kenmerkt zich door een permanente zoektocht naar het scheppen van suggererende beelden, zonder ambachtelijke realiteit.

Het zijn als het ware studies de grenzen van het anatomische op te heffen, met behoud van de oorspronkelijke souplesse. Het nieuwe werk van Villas luidt andermaal een volgende fase van dat kunnen in. De beeldhouwwerken zijn nog hooguit de resultaten van de handelingen. Gebaren die uit zijn ziel glijden, als een performance. Het overtollige maakt plaats voor het vanzelfsprekende.

Hij laat de geaardheid van de katachtige zien. Hun karakter, de innerlijke merken, het instinctieve van hun gemoed. Zo krijgt elk dier zijn unieke signatuur, niet meer te herkennen aan de huid van soortgenoten."

 


Patick Villas - beeldhouwer - beelden in brons - galerie Beeldenstorm

Patrick Villas
Omkijkende panter - beeld in brons


Patick Villas - beeldhouwer - beelden in brons - galerie Beeldenstorm

Patrick Villas
Windhond - beeld in bronsPatick Villas - beeldhouwer - beelden in brons - galerie Beeldenstorm

Patrick Villas
Tekening in houtskool
Landgoed Maple Farm
De Beeldenstorm - Roosendaalsebaan 4
4744 SM Bosschenhoofd (Roosendaal) - Provincie Noordbrabant
Tel nr 0031 (0)165-340333 - email adres NVDBS@freeler.nl