Elwin van der Kolk
Mail voor nadere informatie
Biografie Elwin van der Kolk

Elwin van der Kolk (1972) is op jonge leeftijd al gefascineerd door de natuur om hem heen. Een groot deel van zijn jeugd bracht hij door met vogels kijken en vogels tekenen.

Nu doet hij nog precies hetzelfde, al werden zijn kleurpotloden ingeruild voor acrylverf en penselen. Hij maakte illustraties voor talloze publicaties van o.a. Vogelbescherming, SOVON, en KNNV-uitgeverij.
In 2006 illustreerde hij de "Vogelontdekgids", en in 2009 "Tjielp". Beide boeken werden geschreven door Nico de Haan. Ook verzorgt Elwin samen met Nico de rubriek "Excursie" in het blad Vogels van Vogelbescherming.

Publieksprijs
In 2007 won Elwin de publieksprijs tijdens de expositie Wild in de Natuur te Enschede. Dit jaar (2009) werd zijn schilderij "Incoming Tide" geselecteerd voor de expositie Birds in Art door het Woodson Art Museum in de VS.

Elwin heeft Biologie gestudeerd aan de Wageningen Universiteit, en is naast zijn werk als kunstenaar parttime verbonden aan een middelbare school als docent biologie.
Meer werk is te zien op www.elwinvanderkolk.nl

Natuur
"De natuur om ons heen is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Steeds weer raak ik onder de indruk van de grote aantallen soorten dieren en planten die in de schepping te vinden zijn. De diversiteit in vormen, kleuren, gedragingen en leefwijzen is buitengewoon groot. Op de een of andere manier heb ik de drang om mijn waarnemingen vast te leggen en vast te houden. Voor mij zelf, maar ook voor andere mensen: om te laten zien hoe mooi het is in de wereld om ons heen, en hoe nodig het is om deze te beschermen.

Tientallen ideeën schieten door mijn hoofd tijdens een wandeltocht in een natuurgebied, of gewoon tijdens de observatie van de vogels in mijn achtertuin. Helaas kunnen slechts enkele ideeën tot schilderijen uitgewerkt worden. Voor de rest ontbreekt simpelweg de tijd. De meeste van de overgebleven ideeën verdwijnen weer. Anderen worden in mijn hoofd opgeslagen tot ze soms pas jaren later gebruikt worden. Een hulpmiddel hierbij zijn de gemaakte schetsen of foto's.

Toch is het niet mijn eerste doel iets precies zo vast te leggen zoals ik het gezien heb. Een schilder heeft de vrijheid dingen weg te laten, dingen toe te voegen en zelf een goed werkende compositie te bedenken. Sommige schilderijen lukken in één keer, en worden precies zoals ik het voorgesteld had. Maar dat is een zeldzaamheid. Meestal komt er iets anders uit dan ik in mijn hoofd had. Een andere schilder zei eens: My mental image is perfect, always. But with the first brushstroke, it's all downhill."

Erwin van der Kolk - galerie beeldentuin De Beeldenstorm
Patrijzen in de sneeuw
Elwin van der KolkErwin van der Kolk - galerie beeldentuin De Beeldenstorm
Mussen in de sneeuw
Elwin van der Kolk


Erwin van der Kolk - galerie beeldentuin De Beeldenstorm
Kluten
Elwin van der Kolk


Erwin van der Kolk - galerie beeldentuin De Beeldenstorm
Kerkuil
Elwin van der Kolk


Elwin van der Kolk
Kerkuil
Elwin van der Kolk


Kerkuil
Steenuil

Elwin van der Kolk


Erwin van der Kolk - galerie beeldentuin De Beeldenstorm
Kraanvogels
Elwin van der KolkErwin van der Kolk - Ochtend stemming - Kraanvogels - galerie beeldentuin De Beeldenstorm
Ochtend stemming / kraanvogels
Elwin van der Kolk


Erwin van der Kolk - Roodborst in de winter / galerie beeldentuin De Beeldenstorm
Roodborst in de winter
Elwin van der Kolk


Roodborst in de winter Elwin van der Kolk
Boomklever
Elwin van der Kolk

Landgoed Maple Farm
De Beeldenstorm - Roosendaalsebaan 4
4744 SM Bosschenhoofd (Roosendaal) - Provincie Noordbrabant
Tel nr 0031 (0)165-340333 - email adres NVDBS@freeler.nl