Thema expositie  3 oktober - 22 november 2009


- Thema expositie De uilThema expositie uilen

Voor velen is een uil slechts een roep in de winternacht. Voor sommigen is een ontmoeting met deze vogelsoort een spookachtige verschijning op de weg: Kortstondig lichten fladderende vleugels en naaldscharpe klauwen op in de lichtbundels van de auto, en dan is de vogel voorgoed verdwenen.Toch vinden velen uilen fascinerende vogels, soms zelfs een beetje eng, en zéker mysterieus. Hun grote, naar voren staande ogen geeft ze een vaag menselijk voorkomen en maakt ze tevens “aaibaar” en aantrekkellijk. Hun nachtelijk gesis (en soms bloedstollend gegil), stille vleugelslag en levenswijze dat zich voorbij onze waarneming ‘s nachts afspeelt, maakt ze tot de meest mysterieuze soort onder de Europese vogels.
En wie overdag een uil verborgen in het klimop ziet zitten, verbaast zich over het gezichtsmasker dat zich heeft gesloten als een bloem na het ondergaan van de zon.
Abusievelijk wordt daardoor aangenomen dat uilen overdag slecht zien.
De lacune aan kennis ten aanzien van uilen werd vroeger ingevuld met een heel repertoire aan bijgeloof; uilen komen hierin ten dele slecht en ten dele goed uit de verf. Het rustige, afwachtende gedrag van jonge uilen vond men kennelijk dom, vandaar de benaming “uilskuiken” voor een domoor. Daarentegen werden in de oudheid uilen ook in verband gebracht met wijsheid. Het steenuiltje werd door wetenschappers vernoemd naar Palas Athene, de Griekse godin van de wijsheid.
Deze uil, onze kleinste en vaak in de buurt van menselijke bewoning te vinden, werd hier in de volksmond “Weeklager” genoemd omdat zijn roep opgevat werd als onheilstijding. Wij weten nu dat uilen zich ‘s nachts door roepen aan elkaar kenbaar maken.

Uilen én kunst
Voor liefhebbers van uilen én kunst presenteert Galerie de Beeldenstorm 21kunstenaars die zich hebben laten verleiden hun favoriete uilen voor het voetlicht te brengen. Voor deze qua techniek en stijl gevarieerde expositie bent u van harte uitgenodigd, om samen met de kunstenaars de opening te vieren op 4 oktober – 14.30 uur.


3 oktober - 22 november 2009
Download de uitnodiging in pdf

Deelnemers:
Schilderijen
Robin D'Arcy Shillcock
Bernd Pöppelmann
Annette Isfort
Marjatta Ranta-Iso
Ton van Steenbergen
Marjolein Kruijt
Elwin van der kolk
Renso Tamse
Nikolai Kraneis

Beelden
Mark Dedrie
Greta Van Puyenbroeck
Erwin Peeters
Martin Hogeweg
Ans Zondag
Evert den Hartog
Jaap Deelder
Karel van Wijngaarden
Frans van Straaten
Jürgen Lingl-Rebetez
Patrick Villas

Erwin van der Kolk

Mark Dedrie - Dwergooruil op boeken

Elwin van der Kolk - Steenuil

Evert den Hartog - Landende uil

Elwin van der Kolk Kerkuil in kapschuur

Bernd Foppelmann jonge Steenuil

Ans Zondag uiltje in brons

Annette Isfort bosuil


     Galerie Beeldentuin - De Beeldenstorm - Landgoed Maple Farm - Roosendaalsebaan 4
4744 SM Bosschenhoofd (Roosendaal) - Provincie Noordbrabant
Tel nr 0031 (0)165-340333 - email adres NVDBS@freeler.nl