Ger Stallenberg schilderijen olie op pabeel olie op doek - galerie -  De Beeldenstorm galerie beeldentuin
Ger Stallenberg
Mail voor nadere informatie
                                English version NA>


Over het werk

Ger Stallenberg

Meestal begin ik een nieuw schilderij direct, zonder voorstudie of schets, in olieverf op paneel te schilderen. De verfvlekken zijn dan nog abstract en ik werk zuiver vanuit mijn intu´tie en mijn kleurgevoel aan de opbouw van de compositie. Bij aanvang heb ik een vaag gevoel van stemming en kleurstelling. Langzaam ontstaat er een beeld dat vooral uit kleur en licht bestaat en dat mij inspireert tot een volgende stap. Je zou kunnen zeggen dat dit een automatisch proces is, en dat het schilderij zichzelf schildert.

In het begin zijn de pigmenten die ik gebruik dekkend. Met waaierpenselen laat ik de verfvlekken naadloos in elkaar vloeien. Zo ontstaat een vage ondergrond die ik laat drogen. Daarna schilder ik plaatselijk vormen en kleuren, dekkend over deze ondergrond waarbij ik vooral aandacht heb voor het licht. In deze fase is het schilderij zo licht mogelijk, omdat het in de lagen daarna (plaatselijk) steeds donkerder wordt. De volgende lagen worden glacerend geschilderd met transparante pigmenten. Deze lagen zorgen ook voor het realisme en de details die zo kenmerkend voor mijn kunst zijn.

Met de details en die uitgewerkte laag over laag techniek, probeer ik een beeld op te roepen dat het mysterie van het bestaan weergeeft. Hoe meer je kijkt hoe meer je ziet. De verwondering over de natuur en het leven is steeds het onderwerp van mijn schilderijen. Kunst die mij vooral inspireert is symbolisme en art nouveau van rond 1900. In die kunst ontwaar je een bovennatuurlijke dimensie, en een grote liefde voor de natuur. Een bepaalde stilering, kleurpalet en sfeerlicht maakt alles tot een eenheid. Op een hedendaagse manier is dat ook allemaal terug te vinden in mijn schilderijen. Ik blijf daarbij ook weer zo dicht bij de realiteit dat ik fantastische werelden vermijd.

Als de landschappen die ik schilder de kijker mee kunnen nemen in hun kleurenpracht en poŰzie, als deze werelden je pakken en meevoeren naar een verre horizon en wat daarachter ligt, dan ben ik in mijn opzet geslaagd.

English version
NA


Ger Stallenberg - schilderijen - galerie de beeldenstorm

Ger Stallenberg - Schilderijen - olie op paneel - olie op doek


Landgoed Maple Farm
De Beeldenstorm - Roosendaalsebaan 4
4744 SM Bosschenhoofd (Roosendaal) - Provincie Noordbrabant
Tel nr 0031 (0)165-340333 - email adres NVDBS@freeler.nl